Bramborové placky s domácím džemem

bramborové placky

Bramborové placky – časté jídlo našich babiček, levné, ale přesto velmi chutné. Bramborové placky patří mezi jídla, která můžete připravit na sladký i slaný způsob. Fantazii se meze nekladou. My si je dnes připravíme na sladko, a to s domácím malinovým džemem.

Na bramborové placky budete potřebovat:

  • 1 kg brambor (varný typ C);
  • 100 – 150 g hladké mouky;
  • hrst jemné strouhanky;
  • špetka soli;
  • máslo na pomašlování.

Postup přípravy:

Nejprve omyjeme brambory a uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé je poté oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, strouhanku, špetku soli a vypracujeme těsto. Z něho vytvoříme váleček, nakrájíme ho na kolečka a ty pak rovněž rozválíme na pomoučněném vále na co nejtenčí plátky. Poté je na sucho opečeme buď na litinové plotýnce nebo na nepřilnavé pánvi z obou stran. Ještě teplé pomažeme mašlovačkou.

Na domácí malinový džem pak budeme potřebovat:

  • 250 g cukr krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 600 g  malin
  • 1/2 balíček želírovacího cukru 2:1

Postup přípravy:

malinový džemNejprve omyjeme maliny a nasypeme je do hrnce a bez podlití je rozvaříme. Malinové pyré propasírujeme a navážíme si 600 g malinové šťávy. Komu zrníčka nevadí, nemusí směs pasírovat. Přidáme 100 g cukru a přivedeme k varu a za stálého míchání 10 minut povaříme. Přidáme želírovací cukr, promícháme a znovu přivedeme k varu. Pak vsypeme zbylý cukr, přidáme citronovou šťávu a vaříme ještě 5 minut. Ještě horkou marmeládu plníme do sklenic, které na 5 minut otočíme dnem vzhůru.

Labužníci si mohou na pomazané placky dát ještě šlehačku a posypat skořicí a ozdobit čerstvými plátky máty. Dobrou chuť.:)

Zdroj fotografie: http://www.apetitonline.cz

Autor: Jana Havlíčková

Jana Havlíčková

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top