Bylinkový sirup proti kašli

Bylinky

K výrobě sirupu na kašel, budete potřebovat sušené nebo čerstvé bylinky. Nejlépe takové, které se používají přímo na nachlazení. Může to být například jitrocel, meduňka, máta, mateřídouška, kozlík, ale i jiné bylinky. Můžete si je doma sami nasušit, nebo koupit v lékárně či jiné prodejně s bylinkami. Zhruba před 200 lety se lidé léčili pouze pomocí bylinek. Dnes se opět k této staré moudrosti vracíme a využíváme k léčení přírodní prostředky. Vědecky bylo prokázáno, že rostliny mají nezanedbatelnou léčivou sílu. Mnohdy slouží jako podpůrná léčba ke klasické medicíně. Bylinky nepoužíváme jen pro jejich nezaměnitelné aroma a chuť v kuchyni, ale především na různé problémy. Od kašle a nachlazení po antibakteriální vlastnosti nebo upravení trávení. Po bylinkách bychom neměli sahat pouze v době, kdy je nám nejhůř, ale užívat bychom je měli už jako prevenci. I bylinky se užívají s mírou. Tím, že si uděláte místo čaje silný driák nedosáhnete lepších výsledků. Vždy pamatujte na doporučené dávkování. Bylinky můžete pěstovat jak na zahrádce tak doma v truhlíku, kdy je máte vždy čerstvé na dosah ruky. Čerstvé bylinky mají většinou lepší účinky než bylinky sušené, ale i ty mají mnoho do sebe. Dnes se zaměříme na problémy spojené s nachlazením a přinášíme vám recept na sirup proti kašli.

Recept na sirup

  • 200g sušených nebo čerstvých bylinek
  • 1 litr studené vody
  • 1 kg cukru
  • 1 ks citrónu, který bude bez chemického ošetření

Sušené bylinky slijete studenou vodou, přidáte na kolečka nakrájený citron a necháte stát během noci. Bylinky čerstvé přelijte horkou vodou a ještě je natrhejte, aby pustili silici. Ráno vyluhovanou směs přecedíte. Přidáte 1 kg cukru na 1 litr vody a přivedete k varu. Vodu dále nevařte, odstraňte z ohně, a pokud má tekutina sirupovou konzistenci, nalijte do připravených sklenic. Pokud sirup není dostatečně hustý, opakujte postup – přiveďte do varu, odstavte. Lze několikrát zopakovat, popřípadě přidat cukr. Sirup uchovávejte v chladu a temnu. Po otevření ho mějte v lednici, aby nepodléhal kvašení. Mátový sirup lze používat během letních měsíců s perlivou vodou a získáte vynikající osvěžující nápoj. V zimě pak do čaje a nebo po lžících, jako podpůrný prostředek proti kašli.

Fotografie publikována se svolením Serge Bertasius Photography Photography/ FreeDigitalPhotos.net

Autor: Gábina

Gábina
Jmenuji se Gabriela Kortová, narozena jsem ve znamení lva. Mezi moje koníčky patří psaní, kreativní činnost, sport. Jsem partnerka, maminka, teta, dcera, sestra, kamarádka, a když to situace vyžaduje, tak herečka. Mám ráda veselé a upřímné lidi.

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top