Čerstvé bylinky obsahují vitamíny a zdraví prospěšné látky

Fotografie publikována se svolením Phiseksit Photography / FreeDigitalPhotos.net

Bylinky a koření přidávají jídlu jednak specifickou chuť, ale zároveň obsahují řadu zdraví prospěšných látek a vitamínů. Tradiční medicína využívá bylinky již po staletí a moderní věda začíná podporovat některé z těchto teorií.

Využití bylin a koření jako alternativa k soli a tuku k dochucování jídel je velmi prospěšné pro naše zdraví, jelikož tyto látky neobsahují žádné kalorie a na rozdíl od soli nemají škodlivé účinky, pokud jsou konzumovány ve větším množství. Bylinky jsou vhodné pro všechny redukční diety i pro racionální stravování. Čerstvé byliny obsahují řadu vitamínů a látek, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Přestože nenahradí klasické léky, jejich dlouhodobé užívání uleví od řady neduhů. Ať už je jedná o nadýmání, pálení žáhy, svalové napětí, při léčbě akné, ekzémů, proti lupům či proti kašli. V dnešním článku se společně podíváme na význam některých bylinek.

Zdraví prospěšné bylinky

Petržel: Posiluje imunitní systém a zbavuje tělo jedovatých a škodlivých látek.

Řeřicha: Vyniká obsahem vitamínů B, C, K a rostlinnými antibiotiky.

Tymián: Využívá se při chřipkovém onemocnění a tato bylinka rovněž omezuje problémy s nadýmáním.

Bazalka: Uvolňuje napětí, působí proti nadýmání, má tišící účinky, ulehčuje vykašlávání a žvýkání listů bazalky osvěžuje dech.

Kerblík: Pomáhá snižovat krevní tlak a je bohatým zdrojem důležitých vitamínů.

Citrónová tráva: Podporuje myšlení a koncentraci. Má osvěžující účinky a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Dobromysl: Obsahuje silice, třísloviny a hořčiny, které usnadňují vykašlávání a uklidňují nervy.

Majoránka: Obsahuje éterické oleje, hořčiny a třísloviny. Je vhodná při plynatosti, nechutenství a při průjmovém onemocnění. Posiluje ženskou sexualitu a dříve se vázala do svatebních kytic.

Šalvěj: Působí protizánětlivě, dezinfekčně a hojivě. Uklidňuje nervy, omezuje pocení a podporuje spánek.

Máta peprná: Má pozitivní vliv na uvolnění křečí a prospívá při žaludečních a střevních potížích. Obsahuje éterické oleje s mentolem, mentol, třísloviny a flavonoidy.

Skořice: Její využití se datuje na více než 4.000 let. Podporuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení. Stimuluje a zahřívá trávicí trakt, uklidňuje průjmy, koliky, nevolnost a nadýmání.  Má antibiotické a dezinfekční účinky. Výborná je při nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů, což je výborné pro pacienty s cukrovkou. Má antidiabetický, protizánětlivý, antibakteriální a antioxidační účinek.

Fotografie publikována se svolením Phiseksit Photography / FreeDigitalPhotos.net

Autor: Gábina

Gábina
Jmenuji se Gabriela Kortová, narozena jsem ve znamení lva. Mezi moje koníčky patří psaní, kreativní činnost, sport. Jsem partnerka, maminka, teta, dcera, sestra, kamarádka, a když to situace vyžaduje, tak herečka. Mám ráda veselé a upřímné lidi.

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top