Domácí ricotta místo klasického tvarohu

ricotta

Skvělou ricottu si můžete vyrobit doma sami a není to nic složitého. Hedvábně jemný sýr tvarohového typu využijete na slaný i sladký způsob. Ricottu si můžete přisladit medem a máte zdravý zákusek během okamžiku a stejně tak ji můžete použít do špaget. Hojně se využívá do omáček na těstoviny, do pomazánek, do raviol, na cuketový koláč a jiných chuťovek. Ricotta však není tvaroh, jak si často lidé myslí, nýbrž sýr ze syrovátky, která zbude po tradiční výrobě ať už z kozího, ovčího nebo kravského mléka. Má jemnou, hutnou a plně smetanovou chuť. Domácí ricotta, kterou budete skladovat v lednici a uzavřené nádobě, vám v klidu vydrží až 5 dní.

Co budeme potřebovat

  • 1 ½ l plnotučného čerstvého mléka – na kvalitě skutečně záleží;
  • ½ l smetany ke šlehání – tučnější je lepší;
  • 1 lžička mořské soli;
  • 4 polévkové lžíce citrónové šťávy.

Jak postupovat

Do hrnce nalijeme mléko, smetanu a přidáme sůl. Postavíme na střední plamen a mícháme, aby se sůl plně rozpustila. Pokud máte kuchyňský teploměr, pohlídáte si teplotu 80 stupňů. Pokud teploměr nemáte, zhruba po 10 až 12 minutách se začne dělat na povrchu jemný škraloup, který odstraníte. Nyní vlijeme šťávu z citronu a ztlumíme oheň, vaříme další dvě minutky. Směs se nám začne v kontaktu s citrónovou šťávou ihned srážet. Vypneme plotýnku a necháme dojít 5 minut. Poté hrnec umístíme v pokojové teplotě na hodinu a obsahu si nevšímáme. Pak dáme na nějaký hrnec cedník, přes který přehodíme plínku nebo plátno a vlijeme obsah. Necháme okapat a opět si minimálně hodinu toho nemusíme všímat. Zhruba po hodině okapanou ricottu vyklopíme a skladujeme v lednici přiklopenou.

Jak naložit se syrovátkou, co zbyla?

Syrovátka je velmi zdravá, a pokud nemáte žaludek jí takto vypít, můžete ji využít místo mléka do těsta při pečení buchet. Udělat si z ní třeba banánový či jahodový koktejl, přidat do smoothie nebo do okurkového salátu či uvařit bramboračku a ve finále dolít syrovátkou.

Zdroj obrázku: http://www.theparsleythief.com

Autor: Gábina

Gábina
Jmenuji se Gabriela Kortová, narozena jsem ve znamení lva. Mezi moje koníčky patří psaní, kreativní činnost, sport. Jsem partnerka, maminka, teta, dcera, sestra, kamarádka, a když to situace vyžaduje, tak herečka. Mám ráda veselé a upřímné lidi.

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top