Dunajské vlny

Fotografie publikována se svolením Apolonia / FreeDigitalphotos.net

Moje záliba v pečení se v rodině setkává s velkým ohlasem. Když upeču, povětšinou rozdám „vzorky“, aby okolí ochutnalo a kriticky mé dílo zhodnotilo. Samozřejmě chci slyšet pochvalu, ale nepohrdnu ani dobrou kritikou. O receptu na Dunajské vlny jsem slyšela, každý v mém okolí říkal, že je to velmi dobrý dezert, a já jsem zatoužila jej vyzkoušet. Narazila jsem na recept náhodně v časopise a v tu chvíli bylo jasno, o víkendu se pekly Dunajské vlny.

Na dezert potřebujeme:

Těsto:

  • 300 g másla + něco na vymazání plechu;
  • 250 g moučkového cukru;
  • 7 vajec;
  • 450 g hladké mouky;
  • hrubá mouka na vysypání plechu;
  • mléko na zředění těsta;
  • 2 PL kakaa;
  • višně nebo třešně;
  • 1 až 2 čokoládové polevy.

Krém:

  • 200 g změklého másla;
  • 200 g moučkového cukru;
  • 1 vanilkový cukr;
  • 250 g polotučného tvarohu.

 

Samotná příprava:

Máslo utřeme společně s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Postupně pak zašleháváme vejce, jedno za druhým. Přidáme mouku smíchanou s PDP a vznikne nám řidší těsto. Pokud není těsto dostatečně řídké, můžeme si pomoci mlékem a zředit jej. Těsto rozdělíme na dvě půlky a jednu obarvíme kakaem. Vezmeme vyšší plech, vymažeme a vysypeme. Světlou část těsta vlijeme na plech a poklademe višně nebo třešně. Poté přelijeme tmavým těstem a pečeme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a necháme v troubě asi 30 – 40 minut.

Mezitím si uděláme tvarohový krém, kterým korpus, zcela vychladlý potíráme. Nakonec všechno polijeme čokoládovou polevou, do které tvoříme ozdoby ve tvaru vlnek.

Fotografie publikována se svolením Apolonia / FreeDigitalphotos.net

Autor: Zuzana

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top