Jak má správně vypadat svačina do školy? Máme tipy!

Fotografie publikována se svolením hin225 / FreeDigitalPhotos.net

Během dne máme určitě hodně zařizování, běhání či starání se o domácnost. Při výrobě svačiny pro děti do školy tak moc kreativní obvykle nejsme. Nejčastěji dětem namažeme obyčejný rohlík máslem a přidáme pár koleček salámu a tím to hasne. Když doma máme buchtu z víkendu, dáme dítěti na svačinu to. Pokud doma nic nemáme, nebo se nám nechce nic připravovat, koupíme něco sladkého, nebo dáme dítěti peníze, ať si po cestě koupí, na co má chuť. Řešení je to nejideálnější, ovšem není to vůbec nic zdravého. Děti často nesnídají, a když nemají tu správnou svačinu, často se dopoledne nesoustředí a chybí jim základní živiny. Podle různých odborníků by dětská svačina měla obsahovat bílkoviny, tuky a sacharidy.

Co obsahuje bílkoviny?

Bílkoviny často najdeme v jogurtech, vejcích, v tvarohu, v luštěninách, v šunce, v sýru nebo v rybách.

Co obsahuje tuky?

Tuky jsou obsaženy v margarínu, v másle, ve smetanových jogurtech nebo například v tučných sýrech.

Co obsahuje sacharidy?

Sacharidy nacházíme například v müsli, v cereáliích, v celozrnném pečivu, v bílém pečivu, v ovoci nebo v zelenině.

Zajistit, aby všechny tři živiny byly ve svačině obsaženy, určitě nebude jednoduché, ale pokud jen trošku budete chtít, určitě to půjde a časem se naučíte připravovat výživné a chutné svačiny za pár minut, a to aniž byste potřebovali pomoc. Zároveň dítě můžete k přípravě svačiny přizvat. Bude vám pomáhat a zároveň se naučí připravovat svačiny a v pozdějším věku už to zvládne samo.

Máme pro vás pár tipů, na výživnou svačinu pro děti:

Tvarohová pomazánka s celozrnným pečivem

Tvaroh smícháme s bylinkami. Tvaroh můžeme dochutit podle toho, jak se nám líbí a jak nám to chutná nejvíce. Natřeme na celozrnný chléb a přidáme plátek sýru.

Celozrnná houska s máslem, šunkou a sýrem, ledový salát

Celozrnnou housku namažeme máslem. Přidáme šunku a tvrdý sýr. K housce můžeme přidat i ledový salát, nebo jakoukoliv jinou zeleninu.

Bagetka s grilovaným kuřetem, dresink z jogurtu a zelenina

Jogurtový dresink si připravíme s kapkou citrónu, soli a bylinkami. Můžeme použít i dresink, který máte doma rádi. Potřeme jím bagetku, přidáme grilované maso (může být jakékoliv i z oběda co zůstalo). Do bagetky přidáme list hlávkového salátu a plátek rajčete.

Ochucený jogurt s ovocem a medem, grahamový rohlík

Klasický bílý jogurt smícháme s medem. Přidáme jeden druh ovoce. Meruňky, borůvky, jahody, jablka.

Kaiserka s žervé a ředkvičkami

Žervé koupíme v každém obchodě a dochutíme si jej podle sebe. Ideálně bylinkami. Namažeme kaiserku a poklademe ředkvičkami, které jsou nakrájené na kolečka.

Fotografie publikována se svolením hin255 / FreeDigitalPhotos.net

Autor: Zuzana

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top