Kynuté buchty

Fotografie publikována se svolením Keerati / FreeDigitalPhotos.net

Jako malá jsem milovala, když mi babička pekla velké a nadýchané kynuté buchty. Vždycky je plnila jahodovou marmeládou, protože tu jsem měla nejraději. Pro sebe připravila buchty s tvarohem. Léto bylo ve znamení těchto skvělých buchet a pobíhání na vesnici s kamarádkami. Žádná jiná babička neuměla tak skvělé buchty jako ta moje. Babička mi, když jsem byla větší, dala recept na tyto kynuté buchty a já je dělám ráda, i když ne moc často, protože jsou trošku pracnější.

Na těsto potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky;
  • 20 g droždí;
  • 120 g cukru krupice;
  • 20 g vanilkového cukru;
  • 2,5 dl mléka;
  • 60 g másla;
  • 1 vejce;
  • 1 žloutek;
  • špetka soli;
  • sádlo nebo máslo na vytření pekáče;
  • 2 lžíce rozehřátého másla na pomazání;
  • moučkový cukr na posypání buchet.

Začínáme s přípravou:

Do větší mísy si důkladně prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme kapkou vlažného mléka. Přikryjeme utěrkou a počkáme, až vzejde kvásek. Jakmile máme kvásek vyběhnutý, přidáme zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vše smícháme. Vypracujeme hladké těsto. Těsto se nesmí lepit na mísu. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně hodinu. Během kynutí těsto 2x promísíme. Jakmile těsto máme vykynuté, vyválíme z něj hada a krájíme na díly. Tyto díly plníme náplněmi, které si předem připravíme. Mohou být tvarohové, makové, povidlové, jakékoliv vás napadnou. Buchtu musíme dobře uzavřít, aby z nich při pečení nevytekla náplň. Pekáč dobře vymastíme a buchty vkládáme do pekáče těsně k sobě. Každou buchtu potřeme sádlem nebo máslem ze všech stran, aby se nám k sobě neslepily. Pečeme na 170 stupňů až do zlatova. Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem.

Fotografie publikována se svolením Keerati / FreeDigitalPhotos.net

Autor: Zuzana

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top