Ovoce a zelenina: Lék na každý neduh I.

A máme to tady. Konečně se více než o léky na neduhy zabýváme přírodní medicínou našich předků. A proč také ne.  Z přírody jsme vzešli, a tak právě příroda by nás měla udržovat fit a v pohodě. Je to začarovaný kolotoč, který musíme konečně už pochopit. Ovoce, zeleninu a přírodní látky nám žádná chemie nenahradí, ať už má sebelepší marketingovou kampaň nebo je sebedražší.

To, co nám doopravdy pomáhá, je ovoce a zelenina. Každý druh má v sobě něco. Nějakou tu látku, která je charakteristická a která doopravdy léčí. Například:

Ananas

Healthy Eating

Ananas všichni známe jako jižní přímořské ovoce a nejčastěji se na našem stole objevuje na Vánoce. To je však málo. Ananas se doporučuje všem, kteří trpí paradentózou a krvácením dásní. Je natolik agresivní, že dásně desinfikuje a tím zastavuje krvácivost dásní.

Dále se doporučuje též i jako doplněk při dietě, neboť urychluje metabolismus, a tím se neukládá takové množství tuku jako s pomalým trávením. Ananas obsahuje bromelin, což je velmi speciální enzym, který velmi rychle štěpí bílkoviny a chrání tělo před parazity a bakteriemi, které působí paseku ve střevech.

Trápí vás zažívání? Pálí vás po některých jídlech žáha? Potom si vždy dejte kolečko ananasu a uvidíte, že všechny tyto nepříjemnosti okamžitě odezní. Ananas neutralizuje veškeré kyselé šťávy v žaludku, a tím je váš žaludek jako v bavlnce.

Arašídy

Peanuts

To, že jsou arašídy semena podzemnice olejné, je asi tak známý fakt, že není potřeba jej nějak více rozebírat či zdůrazňovat. Nejčastěji je ale známe pod pojmem burské oříšky, které si velmi rádi dáme večer u televize.

Arašídy sami o sobě obsahují obrovské množství rozpustné vlákniny, které dokáží velmi efektivně a dlouhodobě snížit spotřebu inzulínu v našem těle. Též působí i jako prevence proti zácpě a hemeroidům, což by mohli ocenit především muži. Navíc, jako třešinka na dortu, arašídy zpomaluji vstřebávání cholesterolu ze střev.

Dále jsou arašídy známe svým vynikajícím vlivem na prevenci proti cukrovce a srdečním onemocněním. Dokonce i vědci z Harvardu prokázali, že pokud budeme arašídy konzumovat alespoň 2x týdně, snižujeme tím možnost těchto onemocnění až o 20 procent.

Avšak pozor. Bylo by mylné se domnívat, že stejný efekt mají i solené arašídy. Právě naopak. Solené arašídy mají na naše tělo spíše negativní účinky a to především díky použití velkého množství soli, které  naše tělo nepotřebuje. Proto, pokud chcete aby měli kladný vliv, konzumujte jen obyčejné, nesolené oříšky a uvidíte, že jsou i mnohem chutnější než ty přesolené.

Avokádo

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Avokádo se řadí mezi ovoce, která má tak málo kalorií, že jej můžeme jíst celý den, budeme zasycení, ale na svých kilogramech to nijak nepocítíme. Prostě nemáme šanci s ním přibrat. Dobré že? Ale to není jeho jedinou předností. Avokádo obsahuje tolik vlákniny, že se tím vyrovná jednomu plátku celozrnného chleba, takže může být vydatnou a zdravou snídaní.

Je bohaté na vitamín C a B6, draslík a antioxidanty.  Navíc obsahuje jednu třetinu doporučené denní dávky kyseliny listové. Avokádo bychom měli užívat především při kožních problémech (opary, vyrážky, potničky), zmírňuje projevy stresu a chrání naše tělo před srdečními chorobami.

Bazalka 

stockvault-chopped-basil128861

Bazalka se do našich zemí dostala z Íránu a Indie, kde je její původní domovina. Má pronikavou, lehkou sladkou vůni, která dokáže provonět nejen jídlo, ale i kuchyni, pokud se ji rozhodnete pěstovat doma v květníčku. Je na údržbu velmi nenáročná a proto ji ocení každá hospodyňka.

Bazalka je vynikající lék na trávení – protože stimuluje tvorbu žluče a podporuji funkce žaludku a metabolizmu. Pomáhá při plynatosti a různých střevních obtížích, žaludečních a střevních těžkostech. Mimo jiné má i lehce dezinfekční účinek na žaludek a trávicí soustavu. Doporučuje se čas z bazalky pro ty, která mají problémy s plynatostí a nadýmáním. Navíc je nejen velmi aromatický, ale též i chutný.

Můžete ji s klidem použít i při bolestech hlavy, pocitech úzkosti nebo nervovém vypětí, ne nadarmo se jí přezdívá „bylina dobré nálady“.

Borůvky

stockvault-blueberry-and-mint133244

Sympatická fialové bobulky asi všichni z lesa velmi dobře známe a moc rádi si na nich i pochutnáváme. Teď jde však o to, zda víme, co všechno jejich konzumací pro své tělo děláme. Borůvky jsou totiž přímo „vitamínovou bombou“.

Borůvky jsou obrovským zdrojem antioxidantů a to opravdu v obrovském množství. Posilují naši obranyschopnost a působí preventivně na nemoce z nachlazení, infekční a jiné onemocnění.

V půl šálku borůvek se skrývá dvakrát více antioxidantů než je většina z nás do sebe nasoukat za celý den v různých potravinách. A především je též v tomto množství skryto pouze 40 kalorií a žádný tuk.

Věděli jste, že borůvky dokážou náš zrak zlepšovat a udržovat ve skvělé formě? a že  se již po celé generace využívají při střevních těžkostech, kolikách či otravách jedem?

Takže jak vidíte, v přírodě je mnohem více zdraví než byste mohli čekat. V dalším díle si povíme například o brokolici nebo brusinkách.

Autor: Lady Di

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top