
Chcete překvapit své blízké a připravit jim výtečnou večeři? Nebojte se zkusit odvážnější recept. Pomalu pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou jsou delikatesa, se kterou se můžete setkat i ve špičkových restauracích. Jediným rozdílem bude, že se vaši blízcí budou těšit z dobré večeře v pohodlí vašeho domova a vy neutratíte tolik peněz.
Hlavní ingredience:
Na kachní prsa budete potřebovat:
- 2 ks vykostěných kachních prsou;
- 1 snítka tymiánu;
- 1 hvězdička anýzu;
- 25 g másla;
- sůl a pepř;
Na švestkovou omáčku:
- 1 šalotka nakrájená na jemno;
- 1 lžíce olivového oleje;
- 250 g zralých švestek, vypeckovaných a nakrájených na malé půlměsíčky;
- 2 lžíce třtinového cukru;
- 50 ml červeného vína;
- 300 ml hovězího vývaru.
Postup práce:
Nejdříve si připravte omáčku. V pánvi si rozehřejte olej a osmahnete šalotku. Přidejte švestky, cukr a míchejte, až se cukr rozpustí. Přilijte víno a vývar a 15 minut povařte doměkka.
Předehřejte si troubu na 180°C. Nožem nařežte kůži na prsíčkách do mřížky a dobře je prosolte a opepřete. Rozpalte pánev a položte na ni maso kůží dolů. Opékejte cca 6-7 min., pak otočte a do pánve přihoďte tymián, anýz a máslo. Počkejte, až se máslo rozpustí, a pak celý obsah pánve přesuňte do pekáčku. Pokud máte rádi růžové maso, pečte v troubě dalších 5-6 min., dáváte-li přednost propečenému, nechte tam kachnu 10-12 min.
Maso podlijte švestkovou omáčkou a nechte je 5 minut stát. Při podávání nakrájejte prsíčka na tenké plátky. Dejte je na talíř, přelijte omáčkou a doplňte přílohami. Ideální jsou například americké brambory nebo šťouchané s jarní cibulkou.
Zdroj fotografie: http://life-ihned.cz