Potraviny s léčivým účinkem 1.díl

hrusky

Léčivé účinky, některých druhů potravin, jsou známé již od pradávna. Naši předkové využívali po staletí různé potraviny v boji proti různým nemocem a také jako prevenci zdraví a vitality. Ne jen v západních zemích, ale i u nás se neustále zvyšuje obliba zdravých kvalitních potravin a bio potravin. Otázkou zůstává, kolik bychom měli vybraných potravin sníst, aby se jejich účinek projevil. To je samozřejmě velmi těžké určit, ale s jistotou lze říci, že by se měli tyto potraviny, začleňovat do našeho každodenního jídelníčku.

Hrušky

Hrušek existuje mnoho odrůd, ale všechny se vyznačují velkým množstvím draslíku a nízkým obsahem sodíku. Také mají nízký obsah bílkovin, tuků a sacharidů. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a nízké množství vitamínu C. Minerální látky draslík, chlor, sodík. Hrušky ovlivňují blahodárně činnost střev. Urychlují střevní peristaltiku, což podporuje pročišťování těla. Vážou na sebe těžké kovy, a pokud se jim nepovede všechny odvést z těla, alespoň je zneutralizují. Dále hrušky odvodňují a snižují krevní tlak. Hrušky mohou nadýmat a proto pokud trpíte problémy zažívacího traktu, doporučují se konzumovat vařené, nebo pouze jejich šťávu, která zpevňuje stěny cév, působí močopudně, žlučopudně a má vliv na žaludeční potíže.

Vlašské ořechy

Mají vysoký obsah řady vitamínů B, vápníku, fosforu a příznivě ovlivňují nervy. Vlašské ořechy jsou rovněž zdrojem zinku, který je důležitý pro dobrou imunitu, zdravé vlasy a pokožku. Mají vysoký obsah tuků cca 70%, ale většinu tvoří zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny a látky, které působí, jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Dále obsahují, aminokyselinu L-arginin, která má řadu důležitých funkcí. Ovlivňuje transport dusíku, která má vliv na správnou průchodnost cév, zvyšuje produkci růstových hormonů, podporuje spalování tělesného tuku. Výtažky z vlašských ořechů rovněž pomáhají v hojení ran, mají příznivý vliv na mužskou potenci a pohyb spermií, podporuje imunitní systém, ovlivňují duševní a fyzickou aktivitu. Odborníci doporučují sníst denně 4 vlašské ořechy a lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu, až 13 vlašských ořechů.

Fotografie publikována se svolením Andy Newson / FreeDigitalPhotos.net

Autor: Gábina

Gábina
Jmenuji se Gabriela Kortová, narozena jsem ve znamení lva. Mezi moje koníčky patří psaní, kreativní činnost, sport. Jsem partnerka, maminka, teta, dcera, sestra, kamarádka, a když to situace vyžaduje, tak herečka. Mám ráda veselé a upřímné lidi.

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top