Potraviny s léčivým účinkem 2.díl

košík zeleniny

Druhý díl o potravinách, které jsou prospěšné lidskému organismu. Většina těchto potravin, je bohatým zdrojem vitamínů, minerálu, vlákniny, vody a jiných prvků, které ovlivňují naše zdraví a také kvalitu pokožky.

Okurky a jejich vliv na organismus

Jedna okurka, je zhruba to, co jedna sklenice vody. V 250g plodu se jí nachází zhruba 240g. To však neznamená, že má okurka nízkou nutriční hodnotu. Zůstává 10g pevné hmoty z 250g okurky a má mimořádně léčivé účinky. Mimo jiné obsahují okurky malé množství proteinu, sacharidů, tuků, provitamín A, vitamín B, C, E a K. Dietetický a terapeutický význam spočívá v přítomnosti vysoce zásaditých minerálů: draslíku, fosforu, sodíku, křemíku, vápníku, hořčíku, železa a také stopové prvky, především síra. Okurky usnadňují vylučování odpadních látek z krevního řečiště, moči nebo pokožkou. Jedná se o přírodní diuretikum, podporuje vylučování moči a snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Jedná se přímo o lék na srdeční a ledvinové problémy. Pomáhá při otocích i revmatických a bojuje proti ledvinovým a žlučovým kamenům. Obsahuje rovněž vlákninu a tak se podílí na pročišťování střev. Okurka je velmi vhodná při redukci váhy. Směs šťávy z okurky, řepy a mrkve čistí krev, játra a žlučník. Blahodárné účinky, má také na prostatu.

Celer a jeho účinky

Celer obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Je významným zdrojem vitamínu B (obsahuje všechny vitamíny, této skupiny). Ty jsou důležité pro zdraví vlasů, kůže a nehtů, rovněž podporuje správnou funkci jater a střev. Dostatek těchto vitamínů v těle pomáhá udržet dobrou psychickou kondici. Listy celeru jsou zdrojem vitamínu C, K, A, E. Z minerálů jsou to například hořčík, draslík, vápník, sodík, jód, zinek, železo. Celer působí, jako přírodní diuretikum. Jedná se o prostředek, který podporuje tvorbu moči, rozpouští usazeniny a pomáhá, je vyplavovat z těla. Je to pomocník při léčbě pohybového aparátu, jako je revmatismus, artritida a dna. Látky, které jsou obsaženy v celeru, snižují hladinu krevního cukru, neměl by chybět v jídelníčku diabetiků. Přirozenou cestou snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení, chrání žaludek před vředy a urychluje jejich léčení.

Fotografie publikována se svolením amenic181 / FreeDigitalPhotos.net

Autor: Gábina

Gábina
Jmenuji se Gabriela Kortová, narozena jsem ve znamení lva. Mezi moje koníčky patří psaní, kreativní činnost, sport. Jsem partnerka, maminka, teta, dcera, sestra, kamarádka, a když to situace vyžaduje, tak herečka. Mám ráda veselé a upřímné lidi.

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top