Rychlé stravování, aneb každý zná hot dog

rychlé stravování

Jistě každý z nás zná tento druh dnešního stravování. Název pro nás známý „rychlé stravování“ pochází z anglického sousloví „Fast Food“. Mnozí se zde stravujeme, nebo jsme měli možnost rychlé občerstvení navštívit. Nesmíme však zapomenout na fakt, že tohle stravování není žádným přínosem pro naše tělo. Důvodem narůstajících strávníků rychlých občerstvení je hlavně nedostatek času. Dalším aspektem, který je nechvalně známý, je například cenová dostupnost. Nabízené potraviny jsou zde podle názoru mnoha lidí levnější. To odborníci vyvracejí z důvodu poměru cena – nasycenost. Přesným příkladem je plnohodnotný oběd zakoupený za cenu 2 hamburgerů. Ne jen, že se strávníkovi nedostává výživy jako u běžné stravy, ale po chvíli si připadá nenasycený.

Kde se lze s rychlým občerstvením setkat

Možnost setkat se s nimi máme okolo dálnic. Řidiči nemají moc času na kvalitní stravu, aby jim nebránila v čase. Volí tak tento typ stravy, který jim ušetří čas a zanedlouho mohou pokračovat v cestě. Možností jsou také okna, kde jídlo dostanou a mohou tak jíst po cestě. I s tímto způsobem se setkáváme. Vrátíme-li se do dob, kdy jsme navštěvovali diskotéky, určitě si vzpomeneme na noční stravování. Většina z nás zná pocit hladu po zábavě, navštěvovali jsme tak „hladová okna“, nebo kupovali jídlo v automatu.

Jak k nám rychlé stravování přišlo?

Tvrzení vzniku v moderní době není pravdivé. Pomocí řady důkazů je potvrzeno vznik již ve starších dobách. V minulosti jsme se mohli s rychlým občerstvením setkat hlavně ve vyspělejších koloniích či městech. Nejvíc rozšířeno bylo z počátku do Středomoří. Největším krokem kupředu bylo otevření okna s možností vzít si jídlo ihned do auta s sebou. Stalo se tak v Kalifornii v době před vypuknutím 2. světové války. V ne příliš vzdáleném Los Angeles chtěli předejít stálého umývání nádobí a placení schopných kuchařů. Vznikl tam stejný systém jako v Kalifornii. Snížil se tak počet příborů, talířů a dalšího náčiní na umývání. Přípravu pak mohl provádět i nekvalifikovaný kuchař, ohřát párek a dát jej do rohlíku umí totiž každý, nebo ne?

Co znamená convenience potraviny?

Často používaný termín ve spojení s rychlým stravováním je convenience potravin. Doslovný překlad zní „pohodlné potraviny“. Jsou to potraviny, které nemusíme nějak upravit před konzumací, nebo jen minimálně. Stává se tak při rozmrazení např. pizzy, nebo při pouhém otevření bagety. Rozhodně to není dobrá cesta z pohledu zdraví. Závěrem si tak položme otázku, je lepší investovat pár minut navíc, nebo riskovat své zdraví?

Fotografie publikována se svolením digitalart Photography/FreeDigitalPhotos.net

 

 

Autor: Jan Korta

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top