Slaný závin z listového těsta

Fotografie publikována se svolením rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

Listové těsto v kuchyni moc ráda používám a poslední dobou častěji na slano. Lístkové tyčinky, plněné tyčinky, lístkové šneky, to vše z listového těsta vyrábím jako chuťovky k vínu. Když mi zavolá dopoledne kamarádka, že přijde odpoledne na návštěvu, mám tak připravené rychlé pohoštění, které vím, že nám oběma moc chutná. Poslední dobou jsem si oblíbila záviny na slano, do kterých přidávám všechno, co mi chutná. Můžete si jej udělat, s čímkoliv chcete, přináším pět základních náplní, které u nás fungují.

Na všechny náplně potřebujeme kečup, listové těsto, vejce na potření a semínka na posypání.

Slaný závin plněný šunkou a nivou

Potřebujeme:

  • šunku;
  • nivu.

Listové těsto rozválíme, pomažeme kečupem a poklademe kolečky šunky. Nivu si nastrouháme najemno a posypeme jím celý závin. Já dávám hodně nivy, protože jí mám moc ráda. Poté potřeme okraje, zahneme a srolujeme do závinu.

Slaný závin plněný anglickou slaninou a sýrem

Potřebujeme:

  • anglickou slaninu;
  • sýr.

Listové těsto rozválíme a pomažeme zlehka kečupem. Na to poklademe plátky anglické slaniny a sýr, který máme nakrájený na plátky. Potřeme okraje vejcem a srolujeme.

Slaný závin plněný vaječinou

Potřebujeme:

  • vejce;
  • cibuli;
  • máslo.

Na pánvičce rozpálíme máslo a na něm orestujeme cibulku dozlatova. Přidáme rozkvedlané vejce, osolíme a vytvoříme tuhou vaječinu, aby se nám dobře plnilo listové těsto. Jakmile je vaječina hotová, necháme jí bokem vychladnout, jinak se listové těsto roztéká a tvoří se v něm díry. Listové těsto rozválíme, ale tentokrát nepotíráme kečupem. Na rozválené listové těsto dáme vaječinu, můžeme přidat i sýr, potřeme vejcem okraje a zamotáme do závinu.

Slaný závin plněný šunkou, sýrem a žampióny

Potřebujeme:

  • šunku;
  • sýr;
  • žampióny.

Listové těsto rozválíme, potřeme kečupem a poklademe kolečka šunky. Na listové těsto poklademe na plátky nakrájený sýr. Žampiony můžeme použít čerstvé, které orestujeme, nebo z plechovky. Z plechovky jsou šťavnatější, takže já používám tyto. Okraje klasicky potřeme vejcem, zamotáme do závinu.

Všechny záviny pečeme na 180 stupňů, dokud nebudou zlatavé.

Fotografie publikována se svolením rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

Autor: Zuzana

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top