
Spoustu potravin, které bychom si dokázali vyrobit sami, se dováží přes půlku Evropy. Exhalace a znečišťování životního prostředí je mnohem větší než samotná užitná hodnota a vliv na lidské zdraví. Pryč jsou doby, kdy jsem jako malé dítě vyjídala lžičkou z mléka 3cm vrstvu podmáslí. Nabídka potravin v dnešní době je sice mnohem větší, než tomu bylo dřív, avšak kvantita je na úkor kvality. Všechny ty krásné obaly a lákavé nabídky většinou ve svých útrobách ukrývají jedno a totéž. Až do roku 1994 platily v bývalém Československu normy, které striktně zakazovaly, aby například klobásy obsahovaly mouku nebo jogurty škrob.
Všechno se však změnilo
Od doby, kdy byly tyto normy zrušeny, zavládla v Česku džungle. Potraviny už zdaleka nejsou to, co to bývalo, ale samá náhražka! Kravský tuk bývá nahrazován rostlinným tukem – sójovým. Mléko se pouze tváří jako mléko. To trvanlivé se ani nesrazí, abyste z něj mohli udělat jogurt nebo tvaroh. Ale jeho cena se pohybuje něco kolem dvaceti korun!! Jogurt je samý škrob nebo želatina, aby toho bylo víc! Jsou v něm usmrceny mikroorganismy. Neberte to však za ty peníze! Když je řeč o jogurtech, hned si vybavím jogurty svého dětství. Byly husté, smetanové a na dně skleněné nádoby byla kvalitní marmeláda! A co sýry? Pokud se to dá sýrem vůbec nazvat? Mléčná bílkovina je zde opět nahrazena rostlinnou nebo škroby. Zmrzlina či šlehačka vedle mléka ani neležely. No dobrá tedy, obsahují odstředěné mléko a zmrzlina je opět klasicky obohacena rostlinným tukem. Některé druhy másla jsou dokonce nastavovány vodou. Kečup viděl rajče tak možná z rychlíku a mnoho dalších potravin je na tom stejně.
A co čokoláda
Většina čokolád, které je možné si zakoupit kdekoliv v obchodech, je plná laciných náhražek. Patří sem například karobový prášek, který je vyráběn ze svatojánského chleba, kterým ve Středozemí ládují ovce a velbloudi.
Fotografie publikována se svolením Grant Cochrane Photography / FreeDigitalPhotos.net.