Sušená krása do vašeho bytu

susena

Jsou rostliny, které neztratí nic ze svého půvabu, ani po uplynutí vegetačního období. Říká se jim běžně „slaměnky“. Nejsou náročné na pěstování a opatřit si je můžete i na toulkách přírodou. Ať už v lese, loukách nebo polích. Jedná se o velmi vkusnou ozdobu vašeho bydlení a oproti řezaným květům, si po dlouhou dobu udrží svěží vzhled, barvu a dokonce vůni. Pokud si na to sami troufáte, můžete se pustit do aranžování suchých vazeb. Velmi hezky vypadá nasušená vysoká tráva, klásky obilí a různé větvičky. K sušení se hodí veškeré druhy přírodních a okrasných trav. Příroda vám poskytuje široký výběr. Nasušit se dají větve dubů, buků a velice zajímavě vypadají i kroucené větve vrby.

Příroda nabízí široký výběr na sušenou dekoraci

Pokud budete na louce, rozhlédněte se po řebříčku, chrpě, bělotrnu a také bodláku. Barevný tón opatříte jeřabinami nebo kukuřičnými klasy. Kolem rybníků najdete orobinec, který vypadá elegantně ve vysoké váze. Nejpěstovanější květinou k sušení je smil listnatý, nazývaný také slaměnka. Najít se dá zhruba padesát různých odrůd, které se liší barvou a velikostí. Výhodou této rostlinky je, že si po vysušení ponechá svůj tvar i barvu. Kvetou od července do září. Sbírají se před otevřením květů, jelikož jejich krásu a půvab, budete obdivovat až při sušení. Rostliny se suší nejlépe ve tmě na suchém a vzdušném místě v teplotě okolo 25 ° C. Každá rostlina však vyžaduje jinou metodu sušení, aby si zachovala svůj tvar, barvu i vůni.

Sušení na vzduchu

 Pokud sušíme ve vzduchu, dáme kytku do vodorovné polohy. Sušíme v kytici, která je stažená provázkem nebo gumičkou. Doba sušení je průměrně 1 až 5 týdnů, podle velikosti a druhu kytky. Takto se suší slaměnky, šalvěj, chrpa, levandule, limonka, klematis, šater.

Sušení v mikrovlnné troubě

Doporučuje se použít nejnižší teploty. Pozor na jemné okvětní lístky, mohly by se připálit. V mikrovlnné troubě můžeme sušit kytky s pomocí silikagelu. Kytky vhodné pro tento typ sušení jsou: růže, hortenzie, prvosenka, měsíček, šater, šalvěj, pšenice, dobromysl, oves, asparágus.

Sušení ve vodě

Zní to sice nelogicky, ale i tak je možné vysušit kytku. Kytku postavíme do nádoby, kde je pouze 1cm vody. Kytky vstřebávají vodu a postupně usychají. Proces trvá asi 10 dní. Kytky vhodné pro tento druh sušení jsou: růže, hortenzie, jiřinka, řimbaba, akácie, anafalis, šater, měsíčnice, laskavec ocasatý.

Fotografie publikována se svolením dan / FreeDigitalPhotos.net

Autor: Gábina

Gábina
Jmenuji se Gabriela Kortová, narozena jsem ve znamení lva. Mezi moje koníčky patří psaní, kreativní činnost, sport. Jsem partnerka, maminka, teta, dcera, sestra, kamarádka, a když to situace vyžaduje, tak herečka. Mám ráda veselé a upřímné lidi.

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top