Trdelník po domácku

trdelník

Už se vám to jistě stalo taky. Jdete po náměstí a najednou ucítíte nádhernou vůni čerstvě upečených trdelníků, ale jakmile dojdete ke stánku, rychle vás přejde chuť při pohledu na cenu. Přitom vyrobit si trdelník doma je levné a zároveň jednoduché.

Co na něj budete potřebovat?

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100-150 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 4 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 1 vejce na potření
  • cukr smíchaný se skořicí na posypání

Postup přípravy:

Nejprve smícháte droždí s vlažným mlékem a necháte vzejít kvásek. Poté si v míse nachystáte mouku se špetkou soli, cukrem, žloutky, vychladlým rozpuštěným máslem a kváskem. Vše smícháte a propracujete v těsto. To pak nechte cca hodinu nakynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. -z těsta poté vyválejte asi 2 cm tlusté válečky, které budete navíjet na dřevěný váleček obalený alobalem. Nechte opět tak 15 minut odpočinout a mezitím si předehřejte troubu na 180°C. Trdelník poté potřete  vajíčkem a posypte cukrem se skořicí. Položte na plech opatřený pečícím papírem a pečte tak půl hodiny dozlatova.

Zdroj fotografie: http://www.jojo.cz

Autor: Jana Havlíčková

Jana Havlíčková

Komentovat

Email nebude publikován. Požadovaná pole jsou označena *

*

Scroll To Top